Çözüm Merkezi istek ve şikayetleriniz için 7/24 aktif numaramız 0362 431 10 12 / İnternet başvurularınız için Kayıt Formu
MECLİS KARARLARI:
“Kazı ve Çalışma İzin Belgesinde belirtilen tarihten itibaren ilgili kurum çalışmalarına başlar. İlgili kurum/kuruluş/kişi adına iş yapan yüklenicilerden Samsun Büyükşehir Belediyesi Aykome Şube Müdürlüğü’nce kazı ve çalışma izni verilen yol kesiminde kazı başlangıcından asfalt, kaplama, parke, bordür, ve sair yapımının bitimine kadar geçecek süre içinde meydana gelecek herhangi bir kazanın mali, hukuki ve cezai tüm sorumluluğu kendisine ait olduğu hususunda Aykome Şube Müdürlüğüne, ilgili yatırımcı kuruluş ile yüklenici firma arasında imzalanan sözleşme süresi içerisinde geçerli olmak şartı ile bir taahhütname verecek, örneği Aykome tarafından hazırlanarak yükleniciye verilen bu taahhütname kazı ve çalışma izninin eki olacaktır. Belirli protokoller kapsamında çalışma yapan kurum ve kuruluşların söz konusu yükümlülükleri, protokolleri kapsamında değerlendirilecektir.” şeklinde değiştirilerek,
“Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından yapılan altyapı çalışmalarından teminat bedeli alınmaz. Diğer tüm altyapı yatırımcı kuruluşlarından ise 1 yıl süreli teminat alınacaktır. Altyapı kuruluşu ile yapılan bir protokol mevcut ise teminat hususu protokol çerçevesinde değerlendirilecektir.” şeklinde değiştirilerek,
28.3 maddesinin:
"Üstyapı ilgili kurum tarafından eski haline getirileceği taahhüt edildiği ve ilgili belediyesi tarafından onaylandığı takdirde, zemin tahrip bedeli alınmaz zemin tahrip bedeli kadar teminat alınır. Resmi, Belediye Ortaklığı, hazine adına yatırımlarını gerçekleştiren kurumlar ve dağıtım lisans yetkisine haiz şirketlerden teminat bedeli alınmayacaktır. Ancak bu şirketler üst yapı tamiratlarını kendileri yapacaklar ise1 yıl süre boyunca söz konusu güzergâhın üst yapı tamiratlarının kendi sorumluluklarında olduğu, çalışma mahallinde meydana gelebilecek her türlü kazanın maddi ve manevi tüm sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu belirten bir taahhütname vereceklerdir.1 yıl süre zarfında zeminde yapımından kaynaklanan bir bozulma olması nedeniyle, Belediyesince söz konusu sorunun kendilerine yazılı veya sözlü tebliğ edilmesinden itibaren 24 saat içerisinde gerekli trafik önlemlerini almak ve 5 gün içerisinde üstyapı tamiratlarını yapmakla yükümlüdürler. Tamiratların yapılmaması durumunda ilgili Belediyesinde yapılır ve bedeli kademeli olarak 5 kata kadar çıkartılabilir. Ayrıca üst yapı tamiratları kendi taahhüdünde olan yatırımcı kuruluşlar ilgili belediyesince onaylanmış firmalara üst yapı tamiratlarını yaptırmak zorundadırlar.” şeklinde değiştirilerek,
29.1 maddesinin:
“Ruhsat sahibi tarafından üst yapının onarılması taahhüdü edilmiş ise teminat üstyapının bitiminden 1 yıl sonra gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde iade edilir.” şeklinde değiştirilerek,
“Birden fazla kurumun eş zamanlı çalışmalarında yol yarı genişliğinden daha fazla genişlik tahribatı söz konusu ise tüm yol genişliği alınır. Ancak belirli şartname ve standart zorunluluğu ile standart tranşe kazısı yapan tarife metodolojisine haiz lisans şirketlerinin alt yapı imalatları, yerinde yapılacak tranşe ölçümüne esas ataşmanlarla, var ise çalışma protokollerinin ilgili maddeleri de dikkate alınarak işlem yapılacaktır.” şeklinde değiştirilerek, oybirliği ile kabul olundu.
5216 sayılı Büyükşehir belediye kanununun7/o maddesin ile Belediyemize ‘Kültür ve Tabiat varlıkları ile tarihi dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlamak, bu amaçla bakım ve onarımını yapmak, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa etmek ’görevleri verilmiştir.
Belediyemizin, kültür ve tarihini aydınlatacak eski eserlerin yaşatılarak korunmasını amaçlı olarak bugüne kadar yaptığı çalışmalarla, kültürel mirasın korunmasında büyük çabalar göstermiştir.
Saathane Meydanı ve çevresinin, tarihsel kültürel ve ticari niteliği, kent yaşamındaki güncel konumu ve bu anlamda hem simgesel hem de işlevsel bir öneme sahip olması dolayısıyla, buranın kamusal bir alan olması için, Belediyemizin, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Bölge Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün karşılıklı anlayış ve işbirliği ile ‘Saathane Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi çalışmalarını tamamlanmıştır. Söz konusu proje kapsamında, aşağıdaki tabloda tapu bilgileri gösterilen Medrese binası ve Taşhan’nın kültürel sosyal, ticari ve Belediye Hizmetlerinde kullanılmak üzere kiralanmaları için yapılacak ekli protokolü imzalamak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı adına Genel Sekreter İlhan BAYRAM‘a yetki verilmesini uygun gören, Hukuk, Plan ve Bütçe Komisyonları raporu oybirliği ile kabul olundu.
SIRA NO
MAHALLE
PAFTA NO
ADA NO
PARSEL NO
ALANI (m2)
NİTELİĞİ
1
PAZAR
47
168
31
1961 yılında Şalpazarı’nda doğdu. İlk, orta, lise tahsilinden sonra KTÜ Mimarlık Fakültesine girdi ve 1983 yılında mezun oldu. Ortaokul ve lise yıllarında babasının yanında bakırcı ustası olarak çalıştı. 1978 yılında babasına ait işletmeyi sanayi tesisi haline getirdi ve tesisin imalat müdürlüğünü yaparak genç yaşta çalışma hayatına atıldı.
Askerliğini asteğmen kontrol mühendisi olarak 1985 yılında tamamladı. 1986-1991 yıllarında Türkiye Emlak Bankasında fen eksperliği yaptı. 1991 yılında kendi inşaat ve mimarlık şirketini kurarak serbest ticari hayatına başladı. 1993 yılında MÜSİAD Samsun Şubesinin kurucuları arasında yer aldı.
1994 yılında Atakum Belediyesi meclis üyeliğine seçildi. 2001 yılında AK Parti kurucu il başkanlığı görevini üstlendi.
2002 yılında AK Parti’den 22. dönem Samsun Milletvekilliğine seçildi. Aynı dönem iki yıl TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyon Başkanlığı görevini yürüttü. 23. dönem Samsun Milletvekilliğine tekrar seçildi ve iki yıl daha Komisyon Başkanlığı görevine devam etti. 60. TC Hükümeti Bayındırlık ve İskan Bakanlığına getirildi. 24. dönem Samsun Milletvekilliğine tekrar seçildi. 3 dönem milletvekilliği süresince Samsun’a ulaşımda, sağlıkta, sulamada, enerjide, adalette, eğitimde, sanayide vb. birçok alanda altyapı ve üst yapı yatırımlarında etkin rol oynadı. 5 yıl komisyon başkanlığı döneminde bayındırlık, ulaştırma, turizm alanlarında reform niteliği taşıyan birçok düzenlemeye imza attı.
Bakanlık döneminde kamu yatırımları, imar ve planlama, İller Bankası, yerel yönetimler, 2B gibi birçok alanda başarılı çalışmalarda bulundu. Türkiye’de devrim niteliğinde olan Tapu Kadastrodaki randevu sistemini ve gün içerisinde işlemlerin tamamlanması, TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) bakanlığı döneminde hayata geçirdi. 3 dönem milletvekilliğinden sonra Samsun’da ticari faaliyetlerine devam etti.
31 Mart 2019 yerel seçimleri için Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına Cumhur İttifakı adayı olarak gösterildi ve seçimlerden başarı ile çıkarak Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Evli ve 5 çocuk babasıdır.